Αξιότιμοι Σύνεδροι,
Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε με τη σειρά μας, από την πλευρά του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO), το πέμπτο Clinical Research Conference από την Ethos Media, ένα συνέδριο που επιχειρεί να αναδείξει τα προβλήματα της Κλινικής Έρευνας στη χώρα μας και να συμβάλλει στον ουσιαστικό διάλογο και στις προτάσεις λύσεων ανάμεσα στην πολιτεία (ΕΟΦ, ΥΠΕ, Νοσοκομεία), τον Ιδιωτικό τομέα (Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών) και της κοινότητας των ασθενών σε σχέση με τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν το χώρο μας ή ίσως και την πατρίδα μας.
Θα ήθελα να ξεκινήσω με λίγα λόγια για το σύλλογό μας. Το HACRO, Hellenic Association of CROs, είναι πλέον ένας Σύλλογος ηλικίας 4-5 μόλις ετών, που απαρτίζεται από δέκα τώρα εταιρίες και από το 2017 από ένδεκα εταιρείες CROs (Contract Research Organizations), ή κατ’ Ανάθεση Οργανισμών Έρευνας όπως αποδίδεται ο όρος στα Ελληνικά, οι οποίες σχεδιάζουν, διαχειρίζονται, παρακολουθούν και διεξάγουν Κλινικές Μελέτες, όλων των τύπων και φάσεων, στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες και τους Ιατρούς – Ερευνητές. Επίσης υπάρχουν και εξειδικευμένες εταιρείες από τα μέλη μας οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες Ρυθμιστικών και Κανονιστικών Διαδικασιών, Αδειών Κυκλοφορίας διαφόρων Προϊόντων και όχι μόνο Φαρμακευτικών Σκευασμάτων, Φαρμακοεπαγρύπνησης, Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Φακέλων (e-TMF) και Δεδομένων (e-CRF), Ειδικών Εκπαιδεύσεων πιστοποιημένων ή μη, Ειδικών Βάσεων Δεδομένων όπως Registries, Ελέγχων Κλινικών Μελετών ή/και Διαδικασιών (Study και System Audits), κλπ.
Δεν θα σας ταλαιπωρήσω αναφέροντας και πάλι τους σκοπούς του Συλλόγου, όπως είχαμε κάνει και στο περσυνό Συνέδριο, διότι μπορεί πλέον κάποιος να ενημερωθεί για τις δραστηριότητές μας από το ισόχωρο του HACRO, ο οποίος βρίσκεται στη διεύθυνση, τι άλλο: www.hacro.gr.
Όπως τονίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στα προηγούμενα συνέδρια, οι Κλινικές Μελέτες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Τα οφέλη των Κλινικών Μελετών και ιδιαίτερα της Κλινικής Έρευνας είναι πολλά. Δεν θα τα αναφέρω ένα, ένα διότι δε θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας, αλλά θα τονίσω ιδιαίτερα τρείς τομείς:
Ο κυριότερος στόχος του HACRO για το 2015-2016 ήταν, όπως είχαμε αναφέρει και στο περσινό Συνέδριο, να αποκτήσει η χώρας μας το νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία ενός κατ’ Ανάθεση Οργανισμού Έρευνας, όπως διαθέτουν πολλές άλλες Ευρωπαϊκές ή μη χώρες. Αυτό έχει σχεδόν επιτευχθεί, το σχετικό ΦΕΚ το οποίον εμπεριέχει τις προδιαγραφές πλησιάζει το Εθνικό Τυπογραφείο και ελπίζουμε μέχρι τέλος του χρόνου να είναι εν ισχύ, διότι η επιχειρηματικότητα στον χώρο της Ιατροφαρμακευτικής Έρευνας δεν είναι μόνο μέσον απόκτησης κερδών, αλλά εμπεριέχει και την έννοια του λειτουργήματος και της προσφοράς στην κοινωνία. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον ποίον θεσπίστηκαν όλοι αυτοί οι κανόνες/κώδικες καλής λειτουργίας.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του ΕΟΦ κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, την Αντιπρόεδρο κ. ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ και την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας κ. ΦΟΥΖΑ, για το χρόνο τον οποίο μας διέθεσαν για να ακούσουν τις θέσεις μας σε αυτό το δύσκολο έργο της κατάρτισης των προδιαγραφών. Είμαι σίγουρος ότι και στο μέλλον θα συνεργαστούμε το ίδιο αποτελεσματικά, με γνώμονα την ποιότητα του παρεχομένου έργου και την ασφάλεια των ασθενών. Σας ευχαριστούμε.
Τώρα ο κυριότερος στόχος του HACRO για το 2016-2017 είναι να νικήσουμε, εάν είναι δυνατόν, το τέρας (επιτρέψτε μου να πω) της γραφειοκρατίας, το οποίον δεν μαστίζει μόνο το χώρο μας αλλά κατασπαράζει όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, θα πρέπει να βρούμε ποία είναι τα Κίνητρα και τα Αντικίνητρα, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα; Εάν χρειάζεται κάποιο νέο νομοθετικό πλαίσιο; Ή εάν μπορούμε να χαράξουμε ένα κοινό Εθνικό Σχέδιο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πιο θα είναι αυτό; Σε αυτά τα καίρια ερωτήματα ελπίζω να προκύψουν απαντήσεις από το σημερινό Συνέδριο.
Το HACRO και όλα τα μέλη του, δεσμευόμαστε για σκληρή δουλειά, συνεισφορά της πολύχρονης και πολυεπίπεδης εμπειρίας μας με τη συμμετοχή μας σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να μπορέσουν να βρεθούν όλες οι λύσεις στα προβλήματα που εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για να καταστεί η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας στη διενέργεια Κλινικών Μελετών.
Σας ευχαριστώ πολύ.